Bahan-Bahan Untuk Siakap Stim Limau:
seekor ikan siakap sederhana besar
1 inci halia (dipotong memanjang)
3 helai daun limau purut
1/2 kiub pati ayam knorr atau serbuk secukup rasa
garam, serbuk perasa dan sedikit gul
2 sudu sos ikan
5 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1/2 biji bawang besar
lengkuas (dipotong memanjang)
3/4 biji limau nipis (perah dan ambil airnya sahaja)
3-5 biji cili merah
daun ketumbar dan salad (untuk hiasan)
Cara Membuatnya:
1: bersihkan ikan siakap dan disapukan dengan sedikit
garam, kemudian kukus dengan sedikit air selama 15 - 20 minit (bergantung saiz
ikan).

3: bila ikan dah masak dan semua bahan tadi sudah layu
tuangkan kuah dan kukus lagi selama lebih kurang 10 minit.
4: terakhir angkat ikan dan sedia dihidangkan. jika anda
ingin aroma yang lebih sedap taburkan daun ketumbar dan salad.
No comments:
Post a Comment