Saturday 24 September 2016

RESEPI SIAKAP STIM LIMAU



Bahan-Bahan Untuk Siakap Stim Limau:

seekor ikan siakap sederhana besar
1 inci halia (dipotong memanjang)
3 helai daun limau purut
1/2 kiub pati ayam knorr atau serbuk secukup rasa
garam, serbuk perasa dan sedikit gul
2 sudu sos ikan 
5 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1/2 biji bawang besar
lengkuas (dipotong memanjang)
3/4 biji limau nipis (perah dan ambil airnya sahaja)
3-5 biji cili merah 

daun ketumbar dan salad (untuk hiasan)


Cara Membuatnya:

1: bersihkan ikan siakap dan disapukan dengan sedikit garam, kemudian kukus dengan sedikit air selama 15 - 20 minit (bergantung saiz ikan).

Text Box: Note:kalau nak nampak ikan siakap stim limau tu ada warna pelangiboleh ditambah cendawan, tomato, lobak, dan sebagianya.2: sementara menunggu ikan siakap masak.kuah asam limaunya boleh dimasak. panaskan sedikit minyak kedalam kuali dan masukkan semua bahan yang bertanda. panaskan sehingga layu. rasa sesedap rasa bolehlah tutupkan apinya.
3: bila ikan dah masak dan semua bahan tadi sudah layu tuangkan kuah dan kukus lagi selama lebih kurang 10 minit.

4: terakhir angkat ikan dan sedia dihidangkan. jika anda ingin aroma yang lebih sedap taburkan daun ketumbar dan salad.


No comments:

Post a Comment